Ga naar hoofdinhoud
Account
Het ontsmetten van een stethoscoop

Het ontsmetten van een stethoscoop

blogafbeelding ontsmetten stethoscoop

Het ontsmetten van een stethoscoop

Het ontsmetten van een stethoscoop is een vrij eenvoudige procedure, waarbij alleen een geïmpregneerd wattenstaafje en 70% isopropyl alcohol nodig is. Veeg het volledige oppervlak van de kelk en het diafragma (de platte kant van het borststuk) af. Dit moet gedaan worden na gebruik bij iedere patiënt. Idealiter ook direct voor gebruik.

De slang van de stethoscoop wordt vaak verwaarloosd. Wij adviseren deze schoon te maken met een zachte doek die is bevochtigd met een milde zeepoplossing en daarna schoon te vegen met een 70% isopropyl alcohol geïmpregneerd wattenstaafje.

Schoonmaken met een bleekoplossing

Een 2% bleekoplossing kan ook worden gebruikt om uw stethoscoop te desinfecteren. Echter, bij overmatig gebruik hiervan, kan de slang een lichte verkleuring aantonen na blootstelling aan bleekmiddel.

Stel uw stethoscoop niet bloot aan een sterilisatieproces Dompel uw stethoscoop niet onder in vloeistof

Niet aanbevolen

Het is bekend dat sommige medici handdesinfecterende middelen gebruiken om hun stethoscopen schoon te maken. Handdesinfecterende middelen bevatten vochtinbrengende crèmes die ervoor kunnen zorgen dat het diafragma (de platte kant van het borststuk) uit één stuk kan opzwellen en eraf kan vallen. Om deze reden wordt deze manier niet aanbevolen.

Gerelateerde producten